Motor bloğunun üzerinde bir takım parçaların takılı olduğu bir kapak bulunur. Bu yazımıza silindir kapağının çatlamasının nedenlerini, belirtilerini ve tamirini anlatacağız.
Silindir kapağı yanma odasını kapatmak için motor bloğu üzerine montelidir. Silindir kapakları ayrıca motora hava akışını yönlendiren vafleri, emme valflerini ve enjektörleri barındırır. Silindir kapağı aşındığı zaman çatlayabilir. Çatlak bir silindir kafası, üst kapak contası yanması ile aynı belirtileri verebilir.
Silindir kapağındaki çatlak küçükken bir süre fark edilemeyebilir. Ancak çatlak büyüdükçe aracınızda bir takım belirtiler verecektir. Silindir kapağının çatlamasının belirtileri
Silindir kapağının içinde motor yağı bulunur. Eğer üst kapak çatlamışsa içinde yağ sızacaktır. Motor bloğunun üzerinden arabanın altına süzülen bir yağ görürseniz bu silindir kapağının çatladığına işaret olabilir.
Aynı üst kapak contasının yanmasına benzer bir şekilde, çatlaktan radyatör suyu sızabilir. Ayrıca motor yağına su karışacaktır. Eğer yağ çubuğunda su kalıntısı görürseniz üst kapak çatlamış olabilir. Ayrıca bu durum aracınızın motorunun hararet yapmasına neden olur.
Silindir kapağı çatlamasının en belirgin özelliklerinden bir tanesidir. Üst kapata çatlak varsa yanma odasındaki basınçlı hava dışarıya sızacak ve motor performansının düşmesine neden olacaktır.
Nadir de olsa, silindir kapağındaki büyük çatlaklar, radyatör suyunun yanma odasına sızmasına neden olur. Eğer yanma odasına su sızarsa egzozdan beyaz duman gelir.
Çatlak üst kapak, yanma odasındaki karışımın kalitesini bozar. Bu da karışımın olması gibi yanmayacağı anlamına gelir. Üst kapak çatlarsa motor tekleme yapar.
İçten yanmalı motor çabuk ısınırlar. Adından da anlaşılacağı giibi küçük ve kontrollü patlamalar yaşanacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak aracınızın soğutma sisteminde meydana gelebilecek herhangi bir arıza motorun aşırı ısınmasına neden olacaktır. Silindir kapağının çatlamasının ilk nedeni motorun hararet yapmasıdır.
Silindir kapak contası yandığı zaman, üst kapak taşlanmak zorunda kalır. Eğer conta birden fazla yandıysa üst kapakta o kadar taşlanmak zorunda kalacaktır. Üst kapak her taşlanmada biraz daha incelir. Bunun sonucunda da zamanla çatlayabilir.
Motorun soğutma sistemindeki bir hava motorun bir bölümünün aşırı ısınmasına neden olabilir. Daha kötüsü motor sıcaklık sensörü, sıcaklığın daha yoğun olduğu bölgeyi ölçemeyebilir. Bu da silindir kapağının çatlamasına neden olabilir.
Arızalı bir su pompası, soğutma suyunun motor içerisinde doğru şekilde dolaşmasını engelleyecektir. Radyatördeki soğutma suyu soğuk olabilir. Ancak üst kapak ve motor bloğu içerisindeki su sıcak olabilir. Sonuç olarak aşırı ısınmaya bağlı olarak silindir kapağı çatlayabilir.
Bir motorun doğru çalışma sıcaklığı 90 ile 100 derece arasındadır. Termostat motor içerisindeki suyun istenilen sıcaklığa ulaşana kadar radyatöre gönderilmesini engeller. Motor sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında termostat açılır ve suyu soğutmak için radyatöre gönderir. Eğer termostat kapalı durumda kalırsa motor içerisindeki su soğutulmak için radyatöre gönderilemez. Bu da aşırı ısınmaya bağlı olarak üst kapak çatlamasına neden olabilir.