Arızaları ve arızalanma nedenleri nelerdir?
Silindir kapaklarında çatlaklık, eğrilik, yiv ve korozyon gibi arızalar görülmektedir. Çatlaklık ,genellikle,kapağın fazla yada dengesiz sıkılmasından, fazla ve düzensiz ısıdan, yetersiz soğutmadan,düzensiz yanmadan, motordaki suyun donmasından, sıcak motora fazla soğuk su konulmasından yada fazla sıcak alanların oluşmasından ileri gelir. Eğiklik ve çarpıklık şeklinde beliren silindir kapaklarındaki şekil bozukluğu, yüksek ısı , yetersiz soğutma, hatalı sıkma gibi nedenlerle değişik iç gerginliklerin oluşmasından ileri gelir.
Yukarıda belirtilen arızalardan herhangi biri oluştuğu zaman ;yağ içinde su ,su içinde yağ, motorda su eksilmesi, kompresyon kaçağı, düzensiz rölanti ve teklemeler görülür.
Parçanın kontrolü ve ölçülmesi nasıl yapılır?
Silindir kapağında eğiklik kontrolü mastar ve sentil yardımıyla yapılmaktadır.
Silindir kapağında çatlaklık kontrolü çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır;
Silindir kapağı söküldüğünde, kapaktaki karbonlar temizlenmeden önce gözle kontrol edilir.
Çatlak varsa, karbon birikintileri arasında ince bir çizgi şeklinde kendini gösterir.
Gözle görülmeyen çatlaklar, karbon kazındıktan pudra yardımıyla bulunur.
Ölçüm sonucuna göre yenileştirilmesine nasıl karar verilir?
Ölçüm sonucuna göre eğiklik;0.10mm’den fazla ise silindir kapağı taşlanır. Taşlama kademeleri 0.25mm’dir.
Taşlamada 0.50mm talaş kaldırılırsa yanma odası küçüleceğinden , arızalara engel olmak için kalın yada çift conta kullanılır.
Yenileştirme işlemi nasıl yapılır?
Ölçülen değerlere göre düz yüzey taşlama tezgahlarında gerekli talaş payı verilmek suretiyle talaş kaldırılır. Taşlama kademeleri (0.25-0.50-0.75.....) diye devam etmektedir. Taşlama sonucunda 0.50mm den sonraki taşlama işlemlerinde daha kalın silindir kapak contası kullanılır.
Parçadan kaldırılacak talaş miktarı ne kadardır?
Standart altı yükseklik: Standart yükseklik – Taşlama kademesi
Talaş miktarı: Standart yükseklik - Eğiklik miktarı - Standart altı yükseklik
Bu parçanın yenileştirme işlemi hangi tezgahta yapılır?
Silindir kapağı düz yüzey taşlama tezgahlarında yenileştirilmektedir.
En çok hangi silindir kapak tamiri işlemlerini gerçekleştiriyorsunuz.
Mitsubishi Hyundai Honda Toyota Nissan 4x4 Silindir Kapağı
Ford Mondeo Focus Fiesta Escord Explorer 4x4 Silindir Kapağı
Man Mercedes Volvo Silindir Kapağı
Tata Peugeut Citroen Silindir Kapağı
Land Rover Rover Chevrolet Chrysler Jeep Silindir kapağı
Kawasaki Perkins Silindir Kapağı
Samsung Nissan Isuzu Silindir Kapağı
İş Makinaları Jenaratör Forklift Motorları ve Silindir Kapağı
Schania Daf Silindir Kapağı
Detroit Diesel General Motor Silindir Kapağı
Deutz Komatsu Hitachi Liber Silindir Kapağı
Fiat Iveco Silindir Kapağı
JCB Jondere Silindir Kapağı
Tekne ve Yat Motorları Volvo Cummins Caterpiller
Mercedes Bmw Silindir Kapağı
Volkswagen Audi Seat Skoda Silindir Kapağı
Mazda Kia Silindir Kapağı
Renault Megane Clio Laguna Expres Kangoo Master Mascott Silindir Kapağı
Suzuki Daewoo Silindir Kapağı
Daihatsu Proton Silindir Kapağı
Range Rover Silindir Kapağı
Opel Vectra Astra Omega Combo Ascona Frontera 4x4 Silindir Kapağı
Tempra Doğan SLX Şahin Kartal Silindir Kapağı
Motora Segman Atılması Nedir? Segman Atma Maliyeti Ne Kadardır?
Segman atmak, araçların motoru için yapılan işlemdir. Bir motor için segman atılmasına karar verilmesi, söz konusu motorun randımanlı çalışmadığı ve ömrünün sonuna geldiğinin habercisidir. Segman atılan aracın motoru sürekli yağ kaçırarak gömlekleri patlatır. Bu olay genellikle uzun yol yapan araçlarda (taksi ve nakliyat araçları) görülen bir durumdur. Bu durumun yaşanması aracın motorunun ömrünü tamamladığı anlamına gelir. Gerekli bakımların yapılması durumunda bile, motor sadece belirli bir süre gidebilir. Böyle durumlarda motorun tekrar düzenli çalışmasını sağlamak için segman atılabilir.
Segman atma işlemi sanayide yarı rektefiye olarak da sıkça söylenir. Otomobilin yeterli kompresyonu verememesi, çekiş düşüklüğü, motorda üfleme, mavi duman, sıvı eksiltme gibi belirtileri vardır.
Kısaca segman atmak kavramı, motorun ömrünü geçici olarak uzatmak amaçlı yapılan ekonomik bir işlemdir.
Segman Nedir?
Motorun yanma odasında sıkıştırma ve emmeyi sağlayan pistonlar ve silindir arasındaki yağ ve kompresyon geçişini engelleyen halka şeklindeki parçalara segman denir.
Segmanlar, tam anlamı ile pistonun alt ve üstünü ayırdıkları için yanmış egzoz gazlarının yağ karterine inmesini engellerler ve motorun iç basıncının değişmemesini sağlarlar. Ayrıca silindir kısmındaki yağları ayırarak yanma odasında yanmasını ve aracın yağ yakmasını engellerler.
Günümüzde kullanılan otomobillerde her pistonda yağ ve kompresyon segmanı bulunur.
Motora Segman Atmak İyi Midir?
İçten yanmalı motorlarda silindirlerin hareketi boyunca segmanlar, kompresyon ve yanmayı sağlama görevindedirler. Doğrudan blok ile temasta olan segmanlar genellikle pistonlardan önce eskir ve aracın yağ yakmasına, kompresyon kaçağı vermesine sebep olurlar. Motoru tamamen indirmeden karter kısmından sökülerek yapılabiliyor olması, maliyetinin düşük olması sebebi ile tercih ediliyor olsa da segman atmak geçici bir çözümdür. Çünkü diğer parçaların da elden geçirilerek arızanın tamamen giderilmesi gerekir. Sıfırdan motoru rektefiye etmenin ciddi bir masraf olduğu düşünülürse segman atmak kısa süreli çözüm olarak yaptırılabilir ancak uzun vadede tekrar araç yağ yakmaya ve performans kayıpları yaşamaya başlayacaktır.
Segman Atılmasının Zararı Nedir?
Segman attığında maddi zararı, attığı süreye göre değişkenlik gösterir. Segman attığı zamandan, ne kadar kısa süre önce motor yapılırsa o kadar maddi anlamda az masraf çıkar. Segman attıktan bir kaç ay sonra motor yapılır ise piston ve silindir içerisinin revizyon görmesine gerek olmayabilir. Ancak segman ile aracın kullanılmasına devam edilmesi bu parçaların da ömrünün hızla tükenmesine sebep olabilir.
Segman Arızası Kime Yaptırılmalıdır?
İşçilik olarak zorlu ve bilgi gerektiren bu için mutlaka alanında uzman bir servise gitmelisiniz. Motoru tamir etmek için ince bir ustalığa ve titizliğe ihtiyaç vardır. Aksi halde deneyimsiz servisler daha ciddi masraf çıkmasına sebep olabilir. Teklif almak için lütfen arayınız: 0 533 337 93 62
Segman Kaç Kilometrede Baş Gösterir?
Segman, aracın dayanıklılığına göre belli kilometrelerde atabilir. Segman çoğu araçta, iki yüz bin bin kilometre ile yedi yüz bin kilometre arasında atabilir. Tabi ki de bu aracın nasıl kullanıldığına da bağlı bir durumdur. Araç çok hor kullanıldı ise bu sayı daha düşük olacaktır.
Segman İsteyen Araç Nasıl Anlaşılır?
Aracın sürekli yağ eksiltmesi, gaza yüklenildiğinde egzozdan mavimsi bir dumanın çıkması, performans düşüklüğü motorun yağ segmanlarının işlevini yitirdiğine işarettir.
Motorun Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır?
İçten yanmalı motorlar segmanları aşındığında motor yağını yanma odasına sızdırır ve araç sürekli yağ eksiltmeye başlar. Özellikle segmanları ciddi aşınmış araçlar 1000 km’de 1 litre gibi ciddi yağ eksiltmeleri yapmaya başlar.
Motorun yağ yaktığını anlamanın en kesin yolu gaza yüklenildiğinde egzozdan gelen mavimsi bir dumandır. Eğer araçtan mavi tonlarında duman geliyor ve yağ kokusu duyuyorsanız muhtemelen segmanlarınızda aşınma vardır. Diğer bir kontrol ise yağ çubuğunu sık sık kontrol etmektir. Ancak motorda yağ kaçağı olması vs. yanıltıcı sonuç verebilir.
Motorun Yağ Yakması Nasıl Engellenir?
Eğer aracınızın motoru yağ yakıyorsa en iyi çözüm segman veya rektefiye ile sorunu tümüyle ortadan kaldırmaktır. Ancak bütçeniz veya zamanınız yeterli değil ise;
Kullandığınız yağdan daha kalın vizikotede motor yağı kullanmanız işlevini yitirmiş segmanların yağ sızdırmasını bir nebze engelleyecektir.
Motordaki aşınmaları doldurduğunu iddia eden motor katkıları ile aracınızın yağ yakmasını bir süre azaltabilirsiniz.
Ancak, eninde sonunda motoru yaptırmanız gerekecektir. Yukarıdaki saydıklarımız sadece geçici çözümlerdir.
Segman Atma Maliyeti 2021 Ne Kadardır?
Sekman nedir olarak da aratılan bu işlemin maliyeti aracın silindir sayısına, motor teknolojisine göre değişkenlik gösterir. 4 silindirli bir araç için ortalama alacağınız fiyat 100-2000 lira aralığında olacaktır.
NOT: İkinci el aldığınız otomobillerde de alır almaz yağ bakımı yapmanız olası motor hasarlarını görebilmeniz açısından çok önemlidir.
Segman Kırılması Nasıl Anlaşılır?
Motor yağını silindirlerden ayıran ve tekrar kartere döndüren segmanlar kırıldığında yağ segman fotoğrafıdoğrudan silindir içerisine gidecek ve yanmaya sebep olacaktır. En son aşama olan bu arızada araç çok ciddi yağ eksiltmesi yapacak ve düzensiz çalışmaya başlayacaktır. Ayrıca gaza basıldığında egzozdan mavi ve çok ağır kokulu bir gaz çıkacaktır. Eğer motor aşırı yağ eksiltmeye ve mavi duman atmaya başlamışsa en kısa sürede onarımı yapılmalıdır. Aksi halde yakıt ile yağın beraber yanması motor blogunda ve pistonlarda bozulmalara yol açacaktır.
Aracınızda segmanların işlevini kaybetmesi sonucunda motor yağı kartere süzülemez ve yanma odasında yanar. Bu durum piston içinin daha fazla ısınmasına, hararete ve motorun yağ yakmasına sebep olur. Segmanı kırık bir aracı sürmeye devam etmeniz pistonların erimesine, egzoz sisteminin ve varsa partikül filtresinin tamamen tıkanmasına sebep olabilir.
Silindir kapağı çatlarsa ne olur?
Oluşan çatlak yüzünden motorda hava kaçakları oluşacak ve motordaki sıkıştırma oranı düşecektir. Silindir bloğu çatlak ise aracın çalışması da zorlaşacaktır ve motor gürültülü çalışmaya başlayacaktır. Bazı durumlarda motorun sebepsiz yere stop ettiği görülebilir. Daha da büyük problemler meydana gelebilir.
Başlıca Sebepleri şunlardır :
Motor suyunun donması
Sıcak motora aşırı soğuk su eklenmesi
Sıcaklık fazlalığı ve düzensizliği
Silindir kapağının fazla sıkılması
Silindir kapağının dengesiz sıkılması
Yetersiz soğutma
Silindir kapağındaki çatlaklar, göz ile, basınç ile, manyetik floresan ile ve özel boyalar ile kontrol edilebilir. Kapaktaki çatlaklar dışarı, su, boya veya ışık sızmasıyla kapakta çatlak olup olmadığı anlaşılabilir.
Silindir kapak contası değişimi kaça mal olur?
Parça olarak uygun fiyatlı olmasına karşın görevi ve bulunduğu yer bakımından oldukça zor bir işçiliği olan üst kapak contası değişimi fiyatı 2021 eski tip ve çok fazla parçası bulunmayan motorlarda 350-500 lira gibi bir fiyata yapılabilen işçilik modern motorlarda 1250 ila 2500 lira aralığında yapılabilmektedir. Daha uygun teşhis ve teklif için lütfen arayınız : 0 533 337 93 62
Silindir kapağı, motor bloğunu arasına silindir kapak contası konularak üstten kapatacak şekilde imal edilen bir motor parçasıdır. ... Silindir kapağı üzerinde emme manifoldu , egzoz manifoldu ve bujiler bulunur. Supap sistemine de yataklık etmektedir.
Üst kapak contası yanarsa ne olur?
Conta yanarsa silindir yanma odasına soğutma suyu girer, hararet devam ederse kapak çatlar. Silindir Kapak contalarının en makbulü en ince ve en dayanıklı olanlarıdır. Conta ne kadar ince olursa kapak blok üzerine o kadar yaklaşmış olur. ... Silindir kapak contası yanık ise egzozdan beyaz duman veya su atar.